Logo regionálního portálu regionzidlochovicko.cz

Regionální zpravodajství

ROZHOVOR: Chci lidi seznámit s různými druhy piv, říká provozovatel nového židlochovického baru Jaroš

Lenka Betášová, Židlochovický zpravodaj
pondělí 5.8.2024

Ilustrační foto
Autor: Pexels, Tembela Bohle

Možná jste si již všimli, že od května funguje v prostorách letního kina nový bar. Kromě široké nabídky piv zde najdete také nadšeného provozovatele Petra Jaroše. Navíc tu panuje přátelské prostředí jak pro sportovní fanoušky, tak i pro celé rodiny. 

Jak vás napadlo otevřít pivní bar zrovna v Židlochovicích?

Asi pět let jsem sháněl nějakou klubovnu, kde bychom se mohli ve volném čase scházet s kamarády jako za mého mládí. Byl by tam kulečník, ping-pong, dobrá muzika a hlavně moji přátelé. Když se naskytla příležitost v areálu Milton, bylo jasné, že to je ten prostor, který zrovna hledám. Napadlo mne prostor přeměnit na pivní bar, protože tradičně se zde scházeli štamgasti na mariáš, nebo sokoli na pivo.

Jaký je oficiální název a kde se o vás mohou lidé dozvědět více?

Hospodu jsem pojmenoval pivní bar Na Letňáku, odkazuje to na historii tohoto místa. Zatím bych měl rád otevřeno od pátku do neděle. V pátek od 16 hodin a v sobotu a neděli od 14 hodin. Více informací najdou lidé na webu barnaletnaku.cz.

Máte v plánu se provozováním pivního baru živit?

Tento klub je mým hobby. Mám zavedenou firmu na kuchyňské interiéry, která mě živí. Sportbar je pro mě způsob, jak trávit čas s přáteli.

Jaké máte plány s prostorem, který jste si pronajal?

Víte, jaké další změny budou v areálu letního kina uskutečněny? Do prostoru je nutné zainvestovat a opravit střechu, interiér, exteriér, vyměnit nábytek. Na vše přijde postupem času řada. Nejdříve bylo nutné vybudovat chladicí box na pivní sudy a instalovat nový výčep. Aby prostor splnil moje představy, čeká mne ještě hodně práce a investic.

Slyšel jsem, že v areálu se chystají další změny, které se týkají nového pivovaru. Zájemce o budovy bývalé promítárny má v úmyslu v přízemí vařit pivo a v patře zřídit bylinkovou sušárnu a provozovnu na zpracování bylin a výrobu sirupů z vlastní zahrady. Celý areál včetně budovy je momentálně ve špatném stavu, takže rekonstrukce a přípravy budou trvat minimálně rok, než se zde začne vařit pivo a pěstovat byliny. Pivo uvařené v židlochovickém pivovaru bych samozřejmě měl i na čepu v pivním baru.

Co nabízíte na čepu?

Momentálně máme tři druhy piva a plánuji rozšířit nabídku až na šest druhů piv z malých pivovarů.

Co dalšího je zde nové a co připravujete na léto?

Upravil jsem interiér na běžný provoz. Chci vybudovat venkovní zahrádky, pétanque hřiště a rozšířit nabídku o další služby, jako jsou koncerty, grilování a brunche o víkendech. Celkově chci vytvořit příjemné místo pro všechny, od rodin po sportovní fanoušky. Nabídku postupně rozšířím, teď mohu pozvat na kávu, nealko, domácí limonády, v létě na točenou zmrzlinu. Pro chlapy mám několik druhů točeného piva, víno a navíc bublinky pro případnou oslavu nebo jen tak na chuť.

Otevřeno je teprve krátce, ale mohu se zeptat, které nápoje si zákazníci nejčastěji vybírají?

Bývalí zákazníci vyhledávají pivo podobné chuti, jako bývalo tady a čepuje se v celých Židlochovicích. Chci zákazníky seznámit s pivy z malých řemeslných pivovarů a ukázat jim, že pivní kultura může být velmi rozmanitá a zajímavá. Toto rozšíření nabídky mi osobně dělá radost, protože jsem dříve musel pro kvalitní pivo jezdit do sousedních vesnic. Teď mám konečně možnost nabídnout širokou škálu piv přímo zde.

V provozovně vidím další produkty, které nabízíte k občerstvení.

Ano, zaměřuji se především na kvalitu a výjimečnost. Zkrátka chci nabízet produkty od menších výrobců, lokálního charakteru.

Je těžké přilákat zákazníky do nové provozovny?

Celý život se pohybuji v oblasti marketingu. Navštívil jsem už řadu hospůdek, protože pivo je moje hobby, a tak si troufám říct, že jsem již schopný poznat, co funguje a co ne.

Pracujete zde sám?

Bar vedu zatím sám a děkuji své manželce za to, že se hned první den automaticky připojila, aniž bych ji o to požádal. Sháním šikovného kolegu, který by mi s pivním barem v budoucnu pomáhal.

Co vám přináší práce za barem?

Dává mi zapomenout na náročnou podnikatelskou práci, které se věnuji již 30 let. Jsem si vědom toho, že podnikání v pohostinství má jistá úskalí. Za svůj život jsem ale posbíral řadu cenných zkušeností, které bych tady rád zúročil. Chtěl bych ještě zmínit, že bez kamarádů bych za týden příprav tento prostor vůbec nestihl upravit do provozuschopného stavu.

Jaké jsou vaše osobní vztahy s bývalým provozovatelem? Nebylo mu líto, že musí prostor opustit?

Děkuji za otázku, skvělé! Přišel hned první den, kdy bylo poprvé otevřeno. Musím zmínit, že předání proběhlo bez jakýchkoli problémů. Naopak, popřál mi, ať se daří, a řekl mi, že s radostí předává pomyslné žezlo, které na letním kině táhl neuvěřitelných 17 let, a že je rád, že si konečně odpočine a může se naplno věnovat vlastní práci.

 

Článek byl převzat se souhlasem vydavatele z Židlochovického zpravodaje. Titulek je redakční. 

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama